Чим займається QA Engineer і що потрібно вміти для цієї роботи

Використання QA та QC разом дає змогу досягти високого рівня якості Вакансія Quality Assurance Lead та успішно завершити проєкти розробки ПЗ. З кожним наступним етапом вартість виправлення дефекту стає все більшою. Якщо дефекти виявлені на етапі побудови дизайну, то для того, щоб їх виправити, треба не тільки змінити дизайн. Потрібно також переписати вимоги, адже вимоги й дизайн повинні відповідати одне одному. Перед початком розробки інженер QA встановлює вимоги до якості ПЗ.

Quality Control Engineer vs Quality Assurance Engineer різниця

Відмінності між поняттями QA і QC

Найдорожчими є дефекти, виявлені на етапі використання ПЗ кінцевим користувачем. Говорячи про тестувальників, Quality Control Engineer, Quality Assurance Engineer, слід зазначити, що часто у джерелах відбувається змішування цих понять. У разі, якщо виявлено велику кількість помилок, план розробки переглядається і виправляються помилки. Таким чином, QC стає зацикленим в процесі роботи над ПЗ. Найголовніше — це пам’ятати, що успіх будь-якого QA-фахівця складається з постійного навчання та самовдосконалення.

✅ Основні завдання та обов’язки QA

Однак це може призвести до збільшення кількості дефектів, оскільки без QA не буде системного підходу до профілактики помилок на етапі розробки. Це, своєю чергою, може збільшити витрати на виправлення помилок на етапі QC. Як бачимо, ці два прийоми є важливими і взаємодоповнюючими аспектами забезпечення якості. Їхнє комбіноване застосування дає змогу досягти вищої якості продукту, виявляти проблеми на ранніх етапах і покращувати процес розроблення.

Які дії виконує Quality Assurance Engineer?

Тобто спочатку запропонувати користувачу якийсь основний функціонал, який потім команда буде ускладнювати й доробляти. Це дозволяє вивести продукт на ринок якомога швидше і раніше, ніж це зроблять конкуренти. На етапі тестування QA Engineer виконує написані тест-кейси.

Quality Control Engineer vs Quality Assurance Engineer різниця

Роль у процесі розробки ПЗ

З описаного вище можна зрозуміти, що QC і тестування є складовими для забезпечення якості продукту. QA (Quality Assurance) – це процес, спрямований на забезпечення якості продукту через системні дії та профілактику дефектів. QC (Quality Control) фокусується на ідентифікації та усуненні конкретних дефектів у вже готовому продукті. Наприклад, тестувальник знає, на якому етапі необхідно починати тестування і слідує плану. Quality Control (QC) – це процес, спрямований на контроль і перевірку якості продукту або послуги. На відміну від QA, QC сконцентрований на конкретному етапі розроблення або виробництва, коли продукт уже перебуває в кінцевій стадії або близький до неї.

👩‍🏫 Що потрібно знати про мітинги QA-новачку

Продукт, який гарно працює — це продукт, який відповідає очікуванням і прагненням користувача. Перед початком контролю якості повинні бути визначені стандарти якості ПЗ та обсяг тестування. Питання досить простий, але настільки часто задається, що я вирішив його оформити у вигляді окремого випуску. Додаткова складність у тому, що треба емулювати роботу блокчейнів і багатьох вузлів локально, проводити низькорівневі мережеві тести тощо.

GlobalLogic Raspberry Kit. Частина ІI. Плани на майбутнє

  • Або ще одна ситуація, коли питання не задається, але слова тестування і QA взаимозаменяются і звідси йде плутанина в ролях і відповідальності тих, хто називається QA.
  • Кожен QA в незалежності від грейду повинен вміти писати автотести та налаштовувати автоматичний запуск тестів на CI/CD.
  • Найдорожчими є дефекти, виявлені на етапі використання ПЗ кінцевим користувачем.
  • Quality Control Engineer вже може вносити пропозиції з покращення ПЗ.

А ще баги в контейнерах фіксити на проді поки деви у відпустці. Manual QA Engineer перевіряє вручну програмне забезпечення, чи відповідає воно вимогам, виявляє дефекти та помилки. Мануальники аналізують і покращують процес тестування. Вони перевіряють ПЗ і з погляду розробки, і з погляду клієнта, контролюють його якість. Одне з призначень тестування — це виявити дефекти у програмному забезпеченні й, звісно ж, виправити їх.

Цей фахівець має досвід і в мануальному, і в автоматизованому тестуванні. У всіх якостей, про які я розповім, є одна спільна риса — їх можна набувати та розвивати. Із загальних плюсів QA відзначають велику кількість комунікації, що дає можливість отримати нові знання. Продовжуємо публікувати колонки, де досвідчені експерти GlobalLogic розповідають про перші кроки в професії. Можливо, це не зовсім soft skill, але про його важливість сказали всі опитані QA.

Основна мета – запобігання виникненню проблем і дефектів, а також забезпечення відповідності продукту вимогам і очікуванням користувачів. Якщо тестове середовище за характеристиками відрізняється від середовища продакшену, можуть виникнути дефекти, які було неможливо виявити під час тестування. Тож ці дефекти потрібно терміново виправити — цей процес називають hot fix.

Якщо тестувальника потрібно поставити щось в підписі до листа або написати посаду на візитці, то краще використовувати абревіатуру QC (Quality Control). Завдання оцінює вся команда, зокрема й тестувальники. І коли QA вперше на мітингу, йому складно відразу оцінити всю роботу.

Quality Control Engineer vs Quality Assurance Engineer різниця

QA Engineer також може піти у бізнес-аналітики, оскільки хто, як не він, має досвід із роботи з вимогами до продукту, їх систематизації та перевірки. Дефекти виявлені на етапі тестування ще не є найдорожчими, але з кожним етапом все більша і більша кількість людей стає залученою до їх виправлення. У QA часто використовуються інструменти для керування вимогами, планування та відстеження процесів розробки. У QC акцент робиться на інструментах для автоматичного і ручного тестування, а також системах відстеження помилок.

Краще всього піти на спеціалізовані IT-курси, так як читання усіх «технічних талмудів» є неефективним способом навчання. Набагато простіше та швидше це зробити, отримуючи знання від кваліфікованого фахівця, який прочитав десятки книг та сотні статей за вас. Якщо говорити більш простою мовою, то QA включає у себе контроль над якістю усіх процесів організації, навіть не пов’язаних з продуктом безпосередньо. Іншими словами, те, наскільки ефективно працює відділ продаж виробництва, теж входить у компетенцію QA. Мінус для мануальників — автоматизація багатьох процесів.

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/

About the Author

Deixe um comentário

O seu endereço de e-mail não será publicado. Campos obrigatórios são marcados com *

You may also like these

No Related Post